Sol Invictus

Sol Invictus

Sol Invictus

2020. május 08. - Sol_Invictus_

A Nap fúziós kohójából kiszabaduló foton 100 000 évig tartó utazáson vesz részt, mielőtt elhagyná az égitest felszínét, hogy ezután röpke 8 perc alatt elérje a Földet, ahol — néhány vulkáni kürtők kémiai energiáját felhasználó extremofil létformát leszámítva — minden földi élet alapját jelenti. Minden ami él és mozog, közvetve vagy közvetlenül a Nap energiájából táplálkozik.

Nincs ez másként az emberi civilizációval sem, minthogy néhány energiaforrást leszámítva (atomenergia, geotermikus energia, ár-apály energia) valamilyen formában a Nap energiáját hasznosítjuk, hiszen a kőszén vagy a kőolaj sem más, mint kémia kötésekben tárolt napenergia. Nemhiába figyelik gazdasági elemzők árgus szemekkel az olaj árfolyamát: az energia árának olcsósága vagy drágasága jelenti a különbséget prosperitás és válság között, ahogyan az ősi időkben az időjárás bőséget vagy éhinséget hozott.
Mindennapi életünk ritmusát is a Nap járása, a nappalok hossza és a napfény beesési szöge határozza meg. Mindezek után nem is csoda, hogy annyi ősi társadalom tisztelte istenként a Napot.

Sol Invictus (Legyőzhetelen Nap) volt a késő Római Birodalom napistene, akinek születésnapját, december 25.-ét Aurelianus császár tette ünnepnappá. Eredete az ősidőkig nyúlik vissza, személyében egyesítette Jupitert, Marsot, Herkulest, Apollót és Silvanust. Tisztelete olyan mélyen gyökerezett, hogy születésének ünnepét a kereszténység később egyszerűen átnevezte Jézus születésének napjává.

1_fu6w0cx2g3wh1rpbqeuapq.jpeg

 Sol Invictusnak szentelt római dombormű a Kr. u. 3. századból

Ezek után talán érdemes némi figyelmet fordítani Napunkra, így hát a jövőben, több-kevesebb rendszerességgel szeretnék írni a napenergiáról, meg bármiről, ami érdekes vagy új a Nap alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://sol-invictus.blog.hu/api/trackback/id/tr4815671104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása